Sauna

Hyvin helposti suomalaisena alkaa markkinoimaan saunaa. Sauna on meille traditionaalinen, seremoniallinen ja jopa pyhä tapahtuma. Mielestäni ehdottomasti kulluurimme hienoimpia yksityiskohtia on syvä suhteemme puhdistautumiseen saunassa. Vehkeet.com uskoo että saunalla on erittäin positiivisia terveysvaikutuksia. Saunan jälkeen ihminen voi hyvin = terve.

Vierailullani Japaniin huomasin kuitenkin yhden asian. Veljeskansallamme eli Japanilaisilla Nintendon keksijöillä on erittäin vahva saunakulttuuri. Joka puolelta löytyy kylpylöitä ja Saunoja moneen lähtöön.

Japanilaset elävät vulgaanisessa maaperässä, joten on luonnollista että heillä on paljon kuumia lähteitä. Gifun Takayamassa, Japanin alpeilla, pulahdin onseeniin (japanilainen nimitys kylpylälle) ensimmäistä kertaa.

Kyotossa kapselihotelliin sisältyi kylpylä, jossa oli myös suomalaistyyppinen sauna. Tosin saunassa oli myös televisio ja löylynheitto oli automatisoitu tasaisen ilmankosteuden ja lämpötilan saavuttamiseksi. Sauna oli myös erittäin kuuma 120 Celsiusta ja seinällä analogisesti liikkuva kello muistuttamassa kuinka pitkään saunassa on istuttu.  Tämä muistutti instrumenttien tärkeydestä ja siitä että on tilanteita jolloin pitää luottaa instrumenttiin eikä tunteeseen. Esimerkiksi sukeltaessasi tarpeeksi syvälle typpi valtaa solusi ja voit tuntea suurta euforiaa. Tässä olotilassa tekee mieli tarjota happinaamaria kaloille, mutta sen sijaan tulee tarkkailla mittaristoa, joka muistuttaa siitä että on aika palata.

Vaikka uskommekin että meidän Saunakulttuuri on maailman paras suurin virhe mitä ihminen voi tehdä on ylimielisyys. Istuessani löylyisi on olennaista nauttia juuri kyseisestä saunasta eikä kilpailuhenkisyydessään miettiä mahtaako jossain joku saada paremmat löylyt. Mutta toki saunaa voi kehittää ja se tapahtuu katsomalla ulospäin.

Kiinnostuksen puute ulkoisia asioista kohtaan johtaa sisäänpäin kääntymiseen. Sitä kiinnostavammiksi kuitenkin itse tulemme mitä enemmän olemme kiinnostuneita itsemme ulkopuolisista asioista. Ajatellaan vaikka että tapaat kumppaniehdokkaan. sitä kiinnostavampi hän on mitä enemmän hän on kiinnostunut asioista mikä ei ole hän. Tapaat treffeillä naisen, mutta hän on kiinnostunut ainoastaan omasta ulkonäestään ja siitä mitä hänelle on elämässä tapahtuntut niin todennäköisesti juttu ei luista kovin hyvin. Sen sijaan jos hän on kiinnostunut asioista jotka eivät ole hän kuten esimerkiksi, kulttuuri, kirjallisuus jne. sitä kiinnostavammaksi hän itse muuttuu ja on todennäköistä että muut kiinnostuvat hänestä.

Tämän yritin pitää mielessäni tutustuessani Japanilaisiin saunoihin. Voisiko meillä olla jotain opittavaa heiltä. Tähän kulttuuriin täytyy ensin tutustua ensin ja ehkä sitä kautta huomata olisiko meidän Saunakulttuurissa jotain annettavaa heille.

[Kerro tässä Japanin saunakultuurista]

[Kerro lopputulemasta ja siitä miksi ja miten Japanilaiset innostuivat suomalaisesta Saunasta]

 

Ylen juttu